Oester op een tartaar van komkommer en pompelmoes.

Oesters dus, op oudejaar. Ik eet ze zot graag en mama, broertje en schone zus blijkbaar ook, dus dat was een voltreffer.
De eerste keer dat ik er eentje at was ik nog héél jong en leek het me even terug te sleuren naar de herinnering van kopje-onder gaan in zee.
Pas later besefte ik dat het heel iets anders is….
Delhaize heeft met de dagen trouwens een mooi gamma, een goed alternatief als je geen tijd hebt aan te schuiven in de viswinkel waar op die dagen massa’s volk staat.

Wat heb je nodig? 8 holle Normandische oesters – 1 halve komkommer – 1 roze pompelmoes – verse kleine basilicumblaadjes.
De Champagne Vranken premier cru past er trouwens zeer goed bij; hij is fris, fruitig e, heeft fijne belletjes.

  1. Schil de komkommer en snijd die in fijne brunoise.
  2. Schil en snijd de pompelmoezen à vif (uitleg een beetje verder), en daarna ook in fijne brunoise.
  3. Meng alles goed door elkaar.
  4. Haal de oesters uit hun schelp, vul de schelpen met de brunoises en leg er de oesters voorzichtig weer op.
  5. Werk af met enkele verse basilicumblaadjes.

Uitleg à vif:

Deze snijtechniek wordt voornamelijk gebruikt bij citrusfruit, waarbij de schil tot op het vruchtvlees wordt weggesneden zodat er geen bittere witte vliezen meer achterblijven.

Snij de voor- en achterkant van het stuk fruit. Probeer dat altijd recht te doen, zodat beide afgesneden kanten evenwijdig zijn.

Zet de vrucht rechtop en snij van boven naar beneden repen van de schil.

Dat doe je door je mes net achter de schil te zetten en voorzichtig naar beneden te snijden, waarbij je de vorm van de vrucht volgt.

Snij de laatste restjes weg van het witte vliesje dat tussen de schil en de vrucht zit.

Nu zie je de partjes van de vrucht zitten. Die kan je makkelijk losmaken door over één “nerf” te snijden en het partje los te wrikken met je mes.

Zo krijg je het meest rendement.

0

 

Advertenties

One thought on “Oester op een tartaar van komkommer en pompelmoes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s