Jam­ba­laya met cho­ri­zo en kip

Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajuinse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Het zou een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella kunnen zijn. Maar zelf ben ik niet zo gek op de typische paella…. Er bestaan echter ook andere theorieën. Jambalaya zou een samenstelling zijn tussen de woorden “jambon” (Frans voor ham), “à la” (Frans voor in de stijl van) en “ya-ya” (West-Afrikaans voor rijst)

Om jambalaya te bereiden kookt men rijst in een pan samen met groente en vlees. Rijst vormt het hoofdingrediënt. Het gerecht wordt aangevuld met ui, paprika, snijselder.
Het vlees bestaat vaak uit gerookte worst zoals chorizo en kan ook kip, ham en in het oorsprongsgebied zelfs schildpad en alligator bevatten.

Vaak wordt ook tabascosaus toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen. Er zijn net zoveel variëteiten van jambalaya als er koks zijn die het gerecht bereiden.

Bij deze dus Jam­ba­laya met cho­ri­zo en kip.

Benodigdheden:

  • 250 g chorizo (worst)
  • 250 g kipdijfilet
  • 2 uien
  • 1 gele paprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • 200 g sperziebonen
  • 1½ kippenbouillontablet
  • 700 ml heet water
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen cayennepeper
  • 200 g witte rijst
  • Een klein bakje champignons naar keuze

Bereiden

  1. Snijd de chorizo in plakjes van een ½ cm en de kipdijfilet in reepjes. Snipper de uien. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de bleekselderij in boogjes. Maak de sperziebonen schoon. Bereid de kippenbouillontabletten met het water.
  2. Verhit 2 el olie in een hapjespan. Voeg de kip, het paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak 3 min. Schep uit de pan. Doe de rest van de olie in de pan en bak de chorizo 3 min. Voeg de ui toe en bak 5 min. mee. Schep de groenten erdoor. Voeg de rijst toe, schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Roer door en draai het vuur laag.
  3. Laat het rijstmengsel met de deksel op de pan in 20 min. gaar worden, zonder te roeren. Voeg na 10 min. de kip toe.Breng op smaak met peper en eventueel zout. Garneer eventueel met partjes citroen en fijngesneden bieslook.

Ik was zelf een beetje voorzichtig met de paprikapoeder en de cayennepeper voor de kids, maar in werkelijkheid mocht het nog wel een beetje meer voor ons.

bewaartip:

Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm al roerend op laag vuur. (Of de microgolfoven) Meer zelfs ik heb het gisterenavond gemaakt en deze middag opgegeten en vond het nu nog lekkerder.

Inkopen

Inkopen

31 32 33

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s