Gezonde sapjes.

Onlangs was er de A.Vogel lenteweek. Bedoeling was vooral om de lente gezond in te zetten! Tijdens die week was één dag een sapdag. Ik heb van alles in huis, maar zo’n sapcentrifuge was daar dus niet bij. Ik twijfelde maar kocht er dus toch eentje. Een goedkoop model, want de kans dat ik veel sapdagen inlas is vrij klein eerlijk gezegd. Maar als ik iets doe, dan doe ik het goed. Of ik probeer toch.

30 € armer en met de centrifuge in de hand thuisgekomen en vol goede moed begonnen aan het maken van verse sapjes!

Een wekelijkse sapdag heeft veel voordelen. Een gemiddelde verse-sapkuur levert ongeveer 300 kcal per dag, wat heel dicht in de buurt komt van volledige onthouding van voedsel. De spijsvertering hoeft op zo’n dag geen overtollig eiwit en vet te verteren. Calorieën die nodig zijn, komen uit de opgeslagen (vet) reserves. Nog een voordeel: de sappen hebben een zogeheten basenoverschot dat het  lichaam de mogelijkheid geeft om stoffen die verzurend werken te neutraliseren. Bovendien is een sapdag gunstig voor de darmflora, waardoor de spijsvertering beter verloopt.

Zo gaat het in zijn werk:
Verdeeld over de dag drinkt u ongeveer 1 liter vers sap van groenten en vruchten. Bij voorkeur drink je de groenten- en fruitsappen apart, dus niet samen in één glas.

Mengen van groenten- en fruitsappen is af te raden voor mensen met een gevoelige spijsvertering. Om darmgassen door gistingsprocessen te vermijden, is het beter om groentensappen alleen met groentensappen te vermengen, bijvoorbeeld bieten- met wortelsap. En sinaasappelsap met een ander vruchtensap.

Wanneer je veel dorst hebt, kun je de hoeveelheid opvoeren tot anderhalve liter.

Begin de dag met het drinken van twee glazen lauw water. Neem vervolgens ’s morgens liefst vruchtensappen: het lichaam heeft de energie nodig en de vruchtensuikers uit fruit geven die energie. Drink dan de rest van de dag groentensappen. Natuurlijk drink je ook vandaag je 8 glazen water waarvan drie met Molkosan.

Als een volledig sapdag niet mogelijk is, kan je ook een halve sapdag proberen. Gebruik dan bijvoorbeeld tot 12u alleen sappen. Of vervang één maaltijd door een sapdrank. Als je het echt niet meer uithoudt, kan je in plaats van de warme maaltijd enkele soorten gekookte of gestoomde groenten gebruiken, besprenkeld met wat plantaardige olie.

Geloof me, ikzelf vond het echt niet evident en zelfs zeer moeilijk!

Belangrijk om te weten:
Sommige mensen krijgen door het volgen van een sapkuur te maken met hoofdpijn, vermoeidheid of ze voelen zich gewoon niet goed. Ikzelf had enorme hoofdpijn tegen dat het 12u30 was terwijl dat normaal iets is waarvan ik niet mag klagen. Die klachten ontstaan als het lichaamsvet wordt aangesproken en de daarin opgeslagen afvalstoffen in het bloed terechtkomen. Een remedie daartegen is de afvoer van deze stoffen zoveel mogelijk te stimuleren door extra veel water te drinken en door extra lichaamsbeweging te nemen. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen.

Recepten: (maar je kan ook vrij experimenten) Ikzelf zal in de zomer zeker nog sapjes drinken want ze zijn heerlijk lekker. Maar een sapDAG, is duidelijk niet voor mij, zoveel is wel gebleken…

Kiwidrankje

Geeft je energie.
100 g witte druiven, 3 kiwi’s, 1 sinaasappel
Was de druiven en ontsteel ze. Schil de kiwi’s en snij in partjes. Schil de sinaasappel (er mag veel wit aan blijven zitten) en verdeel in partjes. Doe alles in de sapcentrifuge.
Dit drankje geeft je vitamine A, B1, B2, B6, C, calcium, ijzer, kalium, natrium, fosfor.

Mandarijndrink

Voor een flinke opkikker
3 mandarijnen, 1 dikke schijf ananas, 100g blauwe druiven
Schil de mandarijnen, laat wat wit zitten. Verdeel in partjes. Verwijder de schil van de ananas en snij hem in stukken. Was de druiven en doe de steeltjes eraf. Doe alles in de sapcentrifuge en vang het sap op.
In dit drankje zit: vitamine A, B1, B2, B6, C, calcium, ijzer, kalium, natrium, fosfor.

Roze drank

Werkt goed tegen een opkomend hongergevoel.
½ roze grapefruit en 2 appels
Schil de grapefruit, laat het wit zitten. Verdeel de vrucht in partjes. Was de appels en snij in partjes. Doe alles in de sapcentrifuge en vang het sap op.
Deze drank bevat: vitamine B1, B2, B6, C, calcium, ijzer, kalium, natrium, kinine, pectine.

Reinigingsdrankje

2 of 3 wortelen, ½ komkommer, ½ rode biet met loof
Schraap de wortelen, snij ze in stukken. Was de komkommer en snij in stukken. Schil de rode biet met een scherp mesje en snij hem in stukken. Was het loof. Pers alles uit in de sapcentrifuge.
Met dit drankje krijg je vitamine B1, C, calcium, ijzer, kalium, natrium, fosfor, vitamine A, vitamine E en zink.

Venkel-appeldrank

Dit werkt gunstig op de maag en helpt tegen hoofdpijn.
1 kleine venkelknol, 3 appels
Was de venkelknol en snij in stukken. Was de appels en snij in partjes. Doe alles in de sapcentrifuge en vang het sap op.
Het drankje bevat vitamine B1, B2, B6, C, calcium, ijzer, kalium, natrium, pectine, vitamine A, fosfor.

Worteldrankje

Dit drankje werkt tegen te veel cholesterol.
5 wortelen, ½ appel, 1 cm gemberwortel en 1 handvol peterselie
Wortelen schrapen en in stukken snijden. Appels wassen en in partjes snijden. Peterselie wassen en laten uitlekken. Alles samen met de gember in de sapcentrifuge doen en het sap opvangen.
Het drankje bevat vitamine B1, B2, B6, C, calcium, ijzer, kalium, natrium, vitamine A, magnesium en zink.

Superselderdrankje

Voor meer energie.
4 groene appels, 2 stengels selder, ½ komkommer, 1 limoen
Was de appels en snij in partjes. Was de selder en snij in stukken. Schil de limoen en verdeel in partjes. Doe alles in de sapcentrifuge en vang het sap op.
Dit bevat vitamine B1, B2, B6, C, calcium, ijzer, kalium, natrium, vitamine A, magnesium en zink.

Avondcocktail

Om rustig te worden en beter te slapen.
5 wortelen, 2 stengels bleekselderij en een flinke handvol peterselie

Schraap de wortelen en snij in stukken. Was de bleekselderij en snij in stukken. Was de    peterselie en laat even uitlekken. Druk de groenten door de sapcentrifuge en vang het sap op.
Het drankje bevat vitamine A, B1, B2, B6, veel vitamine C, calcium, veel ijzer, kalium, natrium , magnesium en zink.

Warme sapdranken

Gemengde vruchtendrank (voor 2 personen)

Tegen somberheid, oververmoeidheid en rillerigheid. Om snel weer in topvorm te geraken.
2 mandarijnen,  1,75 dl appelsap, 1 zakje groene thee, 1 citroen
Pers de mandarijnen uit en doe het sap in een pan. Giet het appelsap erbij en verwarm zachtjes op een laag vuur. Maak thee van 3 dl kokend water en de theezakjes. Giet de hete thee bij het warme sap. Was de citroen en snij in fijne schijfjes. Schenk de thee in glazen en leg er een schijfje citroen bovenop.
Deze warme drank bevat oa veel vitamine C en pectine. Groene thee versterkt de weerstand.

Cranberrydrankje (voor 2 personen)

Dit is goed voor de spijsvertering en tegen winderigheid.
3 dl cranberrysap, 4 stuks steranijs
Doe de steranijs met het cranberrysap in een pan en breng het sap langzaam tegen de kook aan. Giet de drank in glazen en laat de steranijs bovenop drijven.

Sinaasappel-kamilledrank (voor 1 persoon)

Kamille en sinaasappelaroma kalmeren en de honing verzacht.
1 zakje kamillethee, 1 grote of 2 kleine sinaasappelen, 1 eetlepel honing
Doe het theezakje in een pan en giet er 1, ¼ dl kokend water over. Laat het afgedekt 5 minuten trekken. Pers de sinaasappelen uit. Haal het theezakje uit de vloeistof. Voeg het sinaasappelsap toe en verwarm goed. Giet de drank in een beker en roer de honing erdoor.

01 02 03 04

Advertenties

2 thoughts on “Gezonde sapjes.

  1. Wat een superleuke post! Ik heb meteen notities gemaakt zodat ik thuis ook eens aan de slag kan gaan.
    Ik heb ooit zo’n keukenrobot gekregen met verschillende toepassingen waaronder een sapcentrifuge, maar dat ding is nog nooit gebruikt omdat ik niet zomaar in het wilde weg smaken wil gaan combineren want dat loopt gegarandeerd fout :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s