Zelf brood bakken, handgekneed, eigen oven.

Wil jij ook geen brood meer weggooien? Of ben je de broodpudding beu?
Mijn schoonpa is tegen brood-oventjes die je kan kopen in bepaalde zaken. Ze zouden in het verleden al in vele gevallen oorzaak van een brand geweest zijn. Dus het is uit den boze dat hier te kopen!
Echter….vers brood heb ik nog nooit zelf gemaakt en ik had daar zin in. Een collega heeft dus wel zo’n broodmachine en haar brood blijft lekker vers.
Ik ben er niet trots op, maar jawel, hier wordt best veel brood weggegooid. Niet altijd plaats in de diepvries, soms kleine honger, vergeten, kids die eens cornflakes eten….veel gezinnen met kinderen zullen zichzelf erin herkennen! Ik denk dat ik op jaarbasis een paar gezinnen eten kan geven met de resten! (shame on me!)

Gisteren dus naar de Media Markt gegaan om een broodsnijmachine van Bosch. Als het echt zo is dat je er minder brood mee weggooit, dan zouden wij dat machine in grofweg 2-3 maand terug moeten verdienen.
Maar of ik nu elke dag zelf zal staan kneden en bakken? Neen dat niet! Je kan ook een niet gesneden brood kopen natuurlijk 😉 Want believe me, er is best wat tijd voor nodig!

Je kiest gewoon een zak bloem van het soort brood die je wil. Bij ons werd dat nu wit omdat mijn echtgenoot dat het lekkerst vindt. Maar doorheen de week eet hij geen brood en dan eet ik lekker donkere broden met veel granen 😉

Ingrediënten:
– 500 gram bloem – 30 ml lauw water (+/- 25 C°)- 20 gram boter – 5 gram zout – 20 à 25 gram verse gist

Aan de slag:Giet de bloem op uw werktafel of in een beslagkom uit.
Los de gist op in een tas lauw water en vermeng deze geleidelijk in het meel. Daarna het zout en de boter toevoegen en uiteraard de rest van het water.
Kneed grondig tot een veerkrachtig deeg. (5 à 10 minuten)
Bestrooi uw werktafel of kom af en toe met meel om kleven te voorkomen.
Bedek het deeg met een doek (kan gewoon een verse keukenhanddoek zijn) en laat het op een tochtvrije plaats rijzen tot de masse verdubbeld is +/- 30 minuten).
Druk het deeg 2 keer plat en vouw het op, draai de deegbal om en leg hem op bakpapier of in een vorm.
Dek af en laat nu nog 40 à 50 minuten rijzen. Laat terwijl de oven opwarmen op 250 C°.
Smeer het gerezen deeg in met water en leg het deeg in het midden van de oven en laat gedurende 30 à 35 minuten bakken op 200 °C.
Neem het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.

Héérlijk voor ontbijt, avondmaal of tussendoortje voor de kinderen. Hier werd op verzoek na de scouts een dikke snee afgesneden en belegd met een laag choco! Smullen maar!

Bewaartip: Als je enkele broodzakken spaart dan kan je uw vers gebakken brood makkelijk wegbergen in een broodzak!
05 04 03 02 01

Advertenties

2 thoughts on “Zelf brood bakken, handgekneed, eigen oven.

  1. hé, tof onderwerp, ben ook een voorstander van eigen werk 🙂 nog 2 tips van bij ons (wij bakken wekelijks vers): als je dan toch eens een brood koopt in de supermarkt kan je een extra zak in je broodzak doen (zo heb je er nog 1 extra)
    en 2, investeer in een goede deeghaak voor op je keukenrobot, erg makkelijk, alles in de kom en kneden maar – je kan het dan laten reizen in dezelfde kom – veel minder gedoe 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s