Sinterklaaskoek

Luna kwam thuis met een receptje, gezien ze het mocht overschrijven uit een boekje van de juf beloofde ze de juf ook een klaaskoek. Ze stak er veel werk in onze meid, dus mama beloofde te bakken 🙂

Wat eet de Sint het liefst?

Toen het graan in een ver verleden niet wilde groeien, waren de mensen bang dat ze geen brood meer zouden kunnen bakken. Ze vreesden dat ze zouden omkomen van de honger.

Toen Sinterklaas kwam begon het graan te groeien. De bakkers waren zo blij dat ze beloofden om op het feest van de Sint altijd zeer lekkere klaaskoeken te bakken. Sindsdien is het de lievelingsontbijt van de Sint.

Ingrediënten: (voor 6) 500 gram bloem, 25gram natte gist , 100 gram suiker, 100 gram boter, 100 ml water, 100 ml melk, 2 eieren, 1 snuifje zout

Aan de slag:

1. 100 ml lauw water waarin eerst een beetje suiker en daarna gist worden opgelost.

2. Giet alles in de kneedkom en zeef daarna 250 gr bloem

3.Neem 100 ml lauwe melk waarin de rest van de suiker, 1/4 boter en het ei worden opgelost.

4. Dit giet je bovenop de bloem.

5. Zeef hierop de rest van de bloem.

6. Voeg het zout, de kaneel en de rest van de boter (in blokjes) toe.

7. Kneed het deeg en laat het afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

8. Strooi een beetje bloem op tafel en rol het deeg uit tot een dikte van 1.5-2 cm.

9. Snij het deeg in porties van ongeveer 70 gr en geef ze een vorm. PAS OP!! NIET meer kneden.

10. Leg de vormen op de bakplaat, voorzien van bakpapier.

11. Smeer ze in met een opgeklopt ei waaraan een snuifje zout werd toegevoegd.

12. Laat nog 1 uur rijzen op een warme plaats.Na drie kwartier verwarm je de oven voor op 200 graden C.

13. Bak nu de klaaskoeken ongeveer 15-20 minuten op 200 graden C.

Met wat boerenboter….hmmmm….SMAKELIJK!!!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

Advertenties

2 thoughts on “Sinterklaaskoek

  1. mijn vorig probeersel klaaskoeken (met een recept van een andere site) was “not bad at all ” alleen : ik had er heel veel en de dag erna vonden we dat ze niet meer zo licht waren… jammer natuurlijk. Ik probeer jouw recept eens uit want ik zie dat je ze eigenlijk 2uur laat rijzen in totaal. In mijn vorig recept stond 1 uur rijzen vormen maken en dan nog eens 10 min rijzen maar dat laatste is tè weinig !
    bedankt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s