Broodpudding met de Jerre

Receptje van Jeroen Meus 🙂 , maar zonder kaneel en zonder rum. Kaneel krijg ik niet binnen en is één van de weinige dingen die ik niet lust, dat samen met erwten. Rum weggelaten wegens broodpudding voor de kids.

Broodpudding maken is de ideale manier om een oud brood een tweede leven te bezorgen. De peperkoek en witte chocolade veranderen je oud brood in een goddelijk dessert of vieruurtje voor jong en oud. (in mijn geval kan het ook gewoon in de zetel gegeten worden in de avond ;-))

ingrediënten

  • 400 g oud wit brood
  • 3 sneetjes peperkoeken
  • 1 vanillestokje
  • 6 dl melk
  • 80 g bruine suiker
  • 100 g witte chocolade
  • 3 eieren
  • 1 klontje boter
  • bloem
  • bloemsuiker
  • 100 g rozijnen

bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Zet een pot of pannetje op een zacht vuur en schenk hierin de melk.
  • Snij de vanillestok overlangs en schraap er met de mespunt de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes en de lege peul toe aan de melk.
  • Verhit de vanillemelk op een zacht vuur.
  • Snij ondertussen de sneetjes (oud) brood in grove stukken van zo’n 2 bij 2 cm. De korstjes kan je gewoon mee versnijden. Doe de stukjes brood in een mengschaal.
  • Voeg de bruine suiker toe, samen met de eieren.
  • Snij de schijfjes peperkoek in kleine brokjes.
  • Schep ook de rozijntjes in de mengschaal.
  • Vis de peul van de vanillestok uit de warme melk en schenk de melk over de broodmengeling.
  • Roer het mengsel zorgvuldig om, zodat het brood en de peperkoek de melk kunnen absorberen. Blijf mengen tot je een egaal beslag verkrijgt. Er mogen best grotere stukjes brood of peperkoek inzitten.
  • Hak de witte chocolade in fijne stukjes. Gebruik hiervoor een scherp mes. Zo krijg je een mengeling van chocoladeschilfers en kleine chocoladebrokjes. Meng de chocoladestukjes onder het broodbeslag.
  • Meng eventueel een klein snuifje zout onder het beslag (naar smaak).
  • Smelt een klontje boter in een pan (op een zacht vuur) en wrijf de cakevorm in met deze vloeibare boter.
  • Schep er een beetje bloem in en bepoeder zo de hele bakvorm. Schud de overtollige bloem weg. Hierdoor zal de broodpudding na het bakken gemakkelijk loskomen uit de vorm.
  • Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad.
  • Bak de cake in een oven van 175°C, gedurende ongeveer één uur. (ik heb in die tijd gestofzuigd, de schildpad vers water gegeven én gedweild in de living, HA!) Controleer regelmatig even, want de baktijd is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt.
  • Snij indien nodig de warme gebakken broodpudding los met een scherp mesje.
  • Laat de cake afkoelen en bepoeder het gebak met een beetje bloemsuiker.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

One thought on “Broodpudding met de Jerre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s